Halusin vähän vaihtelua uudenvuoden aamun brunssille ja onneksi satuin löytämään joulukuun yhteishyvän ruokaosiosta tämän ohjeen. Oli kyllä kokeilun arvoisia! Ohjeesta tulee n.10 keskikokoista bliniä.
Taikina
3dl maitoa
15g tuorehiivaa
2dl tattarijauhoja
1dl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
1dl vaaleaa olutta
1 kananmuna
0,5dl sulatettua voita
-Kuumenna maito kädenkämpöiseksi ja kaada se kulhoon. Lisää murennettu hiiva. Sekoita joukkoon jauhot vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää suola ja olut. Erottele kananmunan valkuainen ja keltuainen toisistaan. Vatkaa keltuainen taikinaan ja jätä valkuainen odottamaan. Kohota taikinaa peitettynä huoneenlämmössä tunnin ajan.
Sulata kattilassa voi ja lisää se vähän jäähtyneenä kohonneeseen taikinaan. Vatkaa valkuainen sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi ja kääntele se varovasti taikinaan. Paista blinit voissa molemmin puolin kypsiksi. Tarjoa katkarapu-ja lohitahnan kanssa.
***
Katkaraputahna ( kuvassa )
1ps ( 180g ) isoja pakastekatkarapuja
1prk ( 120g ) smetanaa
2rkl silputtua ruohosipulia
1rkl sitruunanmehua
ripaus rouhittua mustapippuria
1tl rouhittua roseepippuria
- Sulata katkaravut ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
***
Savulohitahna
200g lämminsavulohta
1prk ( 200g ) ranskankermaa
kapriksia oman maun mukaan
2-3rkl silputtua tilliä
ripaus rouhittua mustapippuria
- Hienonna lohi ja sekoita kaikki ainekset keskenään