keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Halloween kakku


                   Oikein ihanaa tulevaa pyhäinpäivää kaikille!
              Meillä sitä juhlistetaan herkuttelemalla "Bat-kakulla" :)
                                                          ***
 Kakussa on 7 munan kaakaosokerikakkupohja. Täytteenä 1prk Rainbow mansikkarahkaa johon lisäsin 2dl kermaa vaahdotettuna sekä pari ruokalusikallista vaniljakreemijauhetta. Vuorasin kakun sokerikreemillä, sen päälle valkoinen sokerikuorrute. Noita- ja lepakko koristeet muoteilla marsipaanista.

perjantai 26. lokakuuta 2012

Kanapata


Broilerin minuuttipihveistä saa nopeasti aterian valmiiksi. Paistoin kasarissa fileet, puolitin niitä siinä samalla, lisäsin joukkoon ruokakermaa (valmiiksi maustettukin käy tähän oikein hyvin ) mausteeksi vähän suolaa, pippuria, kurkumaa, chiliä sekä muutama tippa worcestershire kastiketta. Muutaman minuutin saa keittää kasaan. Jos tuntuu siltä, että kastike on liian löysää suurusta maizenalla ja kiehauta. Valkoista riisiä ja salaattia  mukaan tarjolle. :)

tiistai 23. lokakuuta 2012

Tuubihuivi


Nuorimmalle tyttärelle neuloin tämän Novita crystal langasta. Käytin nro 10 pyöröpuikkoja, silmukoita 72.
 1 oikein ja 1 nurin ja mittaa huivilla 36cm. Lankamenenkki oli 2,5 kerää :)
                                          ***
Samasta langasta tein toisenkin version vanhimmalle tyttärelle. Siinä käytin myös nro 10 pyöröpuikkoja. Silmukoita 170 ja neuloin joka toisen kerroksen oikein ja joka toisen nurin 3 kerän verran. Tästä en nyt saanut kuvaa kun se vietiin jo "käsistä", mutta huivista tehtiin tarkoituksella noin iso jotta sen sai kierrettyä 2 kertaa kaulan ympäri :)

maanantai 22. lokakuuta 2012

Sly 21


Lähdin nyt toista kertaa salaisen leivontaystävän rinkiin mukaan. Innolla odottelen emolta tietoja paristani, että pääsen keräilemään paketteja! ;)

perjantai 19. lokakuuta 2012

Mariannekeksit


Jos mietit, että mitä tehdä tänä vuonna koulujen yms.myyjäisiin,
            nämä ovat yksi helppo ja nopea vaihtoehto :)
                                 Ohjeesta tulee n.40kpl
                                              ***
                                    200g margariinia
                                       1dl sokeria
                                    1dl fariinisokeria
                                  1,5tl vanilliinisokeria
                                     1 kananmuna
                                     2tl leivinjauhetta
                                     4dl vehnäjauhoja
                              1pss marianne crush rouhetta
- Vatkaa margariini ja sokerit vaahdoksi. Lisää joukkoon muna sekä jauhoseos + marianne rakeet. Sekoita taikina tasaiseksi. Pyörittele jauhoitetuilla käsillä ja alustalla varovasti taikinasta tanko, leikkaa tanko yhtäsuuriksi palasiksi. Nostele palat pellille kahden leivinpaperin päälle -2 siitä syystä, että pohja palaa helposti! Painele pipareita kevyesti matalammaksi. Paista 175-200 asteessa n.10-15min riippuen uunistasi sekä palojen paksuudesta. Kannattaa koepaistaa ensin pari kappaletta, leviävät yllättävästi uunissa :)
Jäähdytä piparit, älä kuitenkaan pinoa päällekkäin lämpimänä!

tiistai 16. lokakuuta 2012

Lämpöiset voileivät


 Näiden leipien teossa voi käyttää omia makutottumuksia mielin määrin. Käyvät loistavasti pizzan korvikkeena  :)
                        Nämä leivät kasailtu seuraavasti:
                                                 ***
 1 Ranskanleipä halkaistuna, viipaleiden päälle sipaisu voita kostukkeeksi. Vasemman puoleisessa
leivässa on paistettua jauhelihaa joka maustettu suolalla ja jauhelihamausteella. Salamia, paprikamajoneesia, tomaattiviipaleita, pizzamaustetta sekä paljon juustoraastetta :)
Oikeanpuoleiseen laitoin tonnikalaa, salamia, valkosipulimajoneesia, pizzamaustetta sekä juustoraastetta.
                                           

maanantai 15. lokakuuta 2012

Poropiiras


      Tarjosin tätä vieraille viikonloppuna eikä palaakaan jäänyt!
         Sen perusteella voisin sanoa, että hyvää on ;)
                                           ***
                                    Pohjataikina
                                 2dl creme fraichea
                                      50g voita
                                     1tl soodaa
                                     1tl suolaa
                              2,5dl vehnäjauhoja
                                        Täyte
                              400g poron käristelihaa
                                     1rkl voita
                                     1rkl öljyä
                               puolikas sipuli silputtuna
                                1tl viherpippurimurskaa
                               0,5tl valkopippuria
                                     1tl  suolaa
                            200g leipäjuustoa kuutiona
                                   2 kananmunaa
                                    3dl maitoa
- Aloita ruskistamalla poronliha sekä sipulisilppu voi-öljyseoksessa. Lisää mausteet, hauduta liha melkein kypsäksi.
Nypi pehmeä voi ja kuivat aineet, lisää joukkoon creme fraiche. Sekoita taikina nopeasti. Painele pohja piirakkavuokaan. Kaada poronliha taikinapohjan päälle. Lisää myös juustokuutiot. Kaada piirakan päälle lopuksi munamaitoseos. Paista 225 asteessa n.35min.

perjantai 12. lokakuuta 2012

Lohikiusaus


Lohikiusaus on helppo kotiruoka, joka syntyy suht pienellä vaivalla jos käyttää valmis peruna-sipulisekoitusta. Minä kuitenkin yleensä suikaloin perunat itse ja toisinaan käytän tähän myös itse graavaamaani lohta jos sitä on sattunut jäämään.  :)
                               Ohjeesta tulee 4hlölle.
                                           
                                              ***
                               200g graavilohta ohuina siivuina
                                   6-7 perunaa suikaleena
                                      2 sipulia silputtuna
                                          50g voita

- Kuullota sipuli sekä perunasuikaleet voissa pannulla. Lado kerroksittain uunivuokaan lohisiivujen kanssa.
                                       
                                     Kaada päälle seos:
                                     2,5dl ruokakermaa
                                    1dl creme fraichea
                                    1tl sitruunapippuria
                                      2rkl kuivaa tilliä
- Ripottele juustoraastetta pinnalle ja paista 200 asteessa n.40min kunnes perunat ovat kypsiä. Anna vähän jähmettyä huoneenlämmössä ennen tarjoamista.

                                     
                                         

tiistai 9. lokakuuta 2012

Siskonmakkarakeitto


  Meillä tämä ei käy kovin hyvin kaupaksi ruokapöydässä, vaikka omasta mielestäni siskonmakkara sopii keittoon paremmin kuin valmis makkara. Valmistankin tätä aina joskus pienen määrän lähinnä vaan itselleni :)
                                            ***

                                 250g siskonmakkaroita
                                       6 dl vettä
                                  1/2 kasvisliemikuutio
                              5 kokonaista maustepippuria
                                      4 perunaa
                                 1pss keittojuureksia
                                      tuoretta persiljaa

- Kiehauta vesi, lisää liemikuution puolikas sekä pippurit. Kuori ja kuutioi perunat. Keitä n.15 min. Kaada joukkoon jäiset keittojuurekset. Kiehauta uudelleen. Purista siskonmakkamassaa kuorestaan pieniksi palloiksi keittoon. Keitä vielä n.10min. Silppua valmiin keiton päälle runsaasti persiljaa.
                         

maanantai 8. lokakuuta 2012

Sisäpaistia punaviinikastikkeessa


Mikä sen ihanampi tapa viettää vesisateiset viikonlopun päivät sisätiloissa, kuin laittaa maukasta ruokaa slow food tyylillä :) Ohjeesta tulee n.7hlölle.
                                               ***
                                  1,5kg naudan sisäpaisti
   -Ota liha pari tuntia ennen käsittelyä huoneenlämpöön. Jos lihassa on paljon kalvoa, poistele niistä isommat.  Kuumenna pannulla voi-öljyseos kullanruskeaksi. Ruskista lihan pinnat kauttaaltaan kiinni. Hiero pinnoille possumaustetta.  Laita paistopussiin:
                                   200g porkkaa paloina
                                   50g juuriselleriä paloina
                                   200g sipulia paloina
- Nosta paisti juuresten päälle pussiin. Paista 200 asteessa n.2h. Laita kypsä paisti kylmään jäähtymään mielellään seuraavaan päivään. Ota paistoliemi talteeen kattilaan paistopussista.

                                              Kastike
                                            200g voita
                                          2dl vehnäjauhoja
- Ruskista jauhoja voissa. Lisää joukkoon vedellä jatkettua, kuumennettua paistolientä 1l, koko ajan sekoittaen. Keitä 10min välillä sekoittaen.
-Lisää kastikkeeseen 100g voita sekä 2-2,5dl punaviiniä -riippuen siitä, kuinka voimakkaan punaviinin maun kastikkeeseen haluat!

-Siivuta paisti mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kaada uunivuoan pohjalle vähän kastiketta, lihasiivut limittäin ja kaada päälle loppu kastike. Nostele paistinsiivuja siten, että kastiketta menee myös siivujen väliin. Laita foliota päälle ja kuumenna uunissa 200 asteessa n.25 min.
Tarjoa esim. kermaperunoiden ja kiehautettujen herneiden kera :)

sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Marsha Mehran;Lumoavien mausteiden kahvila / Ruusuvettä ja lammaspataa


Jos olet kiinnostunut itämaisesta ruoasta, kannattaa lukea nämä kirjat. Kirjoista löytyy todella hyviä, ruoka ja leivonta ohjeita. Elefantinkorvista migreenilääkkeeseen  :)
                                             ***
Kirjojen tarina keroo kolmesta sisaruksesta jotka pakenevat Iranin vallankumousta Irlantiin. He perustavat siellä kahvilan jonka ympärille kirjojen tarinat kietoutuvat.

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Uunisei


Tämä ruoka on kyllä kiireisen perheen arki-illan pelastus! ;) Vuokaan sulatetut kalapalat, päälle suolaa, kalamaustetta / tilliä. Lisäksi n.2dl ruokakermaa jonka päälle vielä aromisuolaa sekä voinokareita muutama. Paista 175 asteessa reilut puoli tuntia.
                                         ***
Olen tehnyt tästä myös sellaisen version johon keitin valmista katkarapukeittoa pussillisen. Kaadoin sen seipalojen päälle ja uuniin. Toimii myös niinkin!
 Kylkeen ei tarvitakaan muuta kuin perunoita ja esim.punajuuriviipaleita :)

maanantai 1. lokakuuta 2012

Appelsiiniset rahkapullat


Rahkapullia voi toki tehdä muulloinkin kuin pääsiäiseksi  :)
Piti vielä tehdä näihin oikein sokerikuorrutekin, mutta en ihan kerinnyt. Suurin osa pullista oli jo syöty ennenkuin ehtivät jäähtyä tarpeeksi kuorrutteelle. :)  Peruspullataikinaan nämä tein ja täytteeksi:
  
                               200g maitorahkaa
                                   1 muna
                                1tl vaniljasokeria
                               0,5dl sokeria
                    1tl raastettua appelsiinikuorta

-Vatkaa muna rahkan joukkoon, lisää mausteet. Paina juomalasilla kohonneisiin pulliin kolo. Jaa täyte koloihin n.1rkl / pulla.Voitele pullien reunat munalla ja paista 200-225 asteessa n.15min.